Statybos sektoriaus praktinio mokymo centras

Nacionalinis konkursas ,,Apdailininkas (statybininkas) 2017″

www.telsiurpmc.lt

Direktorė Nijolė Jastrumskienė  pirmoji profesinių mokyklų vadovo kvalifikacinė kategorija

 

Tipas - profesinė mokykla. Mokomoji kalba - lietuvių. 


Juridinių asmenų registras

Kodas: 190807514


S.Daukanto g. 6b, Varniai 

LT 88318, Telšių raj.

Tel./Fax. 8 444 47696

El.paštas: info@telsiurpmc.lt


TELŠIUOSE:

S.Daukanto g. 17 Telšiai

Tel./Fax. 8 444 53851, 8 444 31571

El.paštas:telsiai.sektorinis@gmail.com

BIBLIOTEKA

Darbo laikas: 10.45 - 19.30 val

PASLAUGOS


NUORODOS












Rajono spauda apie mus

Varnių miesto bibliotekoje įvykęs renginys ,, Maisto paruošimas ir serviravimas“, skirtas suaugusiųjų  švietimo  savaitei, praskaidrino ne tik Varnių miesto, bet ir aplinkinių kaimų gyventojų kasdieninę rutiną.  Tokia tema vietoje ir laiku: artėja gražiausios metų šventės, kurios sukvies artimuosius prie bendro vaišių stalo.

Renginio organizatorės vyr. bibliotekininkės Vida Krenciuvienė ir Zita Macienė ėmėsi iniciatyvos ir kvietė žmones į renginį bibliotekoje.

Popietės pradžioje  Vida Krenciuvienė pristatė  viešnias iš VšĮ  TRPMC-  vyr. profesijos mokytoją Ireną Majuvienę ir vyr. profesijos mokytoją Ireną Butrimienę. Po to  renginio dalyviai ratu susėdo  prie gražiai serviruoto stalo, kurio centre, aukštoje stiklinėje  vazoje, po gaubtu įsitaisiusi baltutėlėj sniego pusny iš cukraus puikavosi geltona  rožė iš apelsino žievelių.

Paskaitą apie maisto ruošimą ir serviravimą skaitė I. Majuvienė, o vaizdinę medžiagą demonstravo I. Butrimienė. Viešnia susirinkusiems papasakojo apie pagrindinius reikalavimus patiekiant maistą, apie serviravimo rūšis, paragino dažniau sočias mišraines keisti į sveikas salotas,o riebius padažus į svogūnų džemą, drąsiau į virtuvę įsileisti įvairesnių prieskonių, tokių kaip imbierą, ciberžolę, baltuosius ar raudonuosius pipirus.

Kai I. Butrimienė pasidalijo vaizdine medžiaga iš  VšĮ  TRPMC mokinių maisto ruošimo ir serviravimo  diplominių darbų, visi stebėjosi jų aukštu lygiu, o I. Majuvienė pasidžiaugė, kad to pasiekta todėl, kad mokykla turi  turtingą mokymo bazę. Profesinės mokyklos mokiniams sudarytos puikios sąlygos praktinėms žinioms įgyti, eksperimentuoti, kurti. Renginio dalyviai buvo pakviesti  į profesinę mokyklą, ir ne šiaip pasižvalgyti, bet  praktiškai pasimokyti maisto ruošimo ir serviravimo paslapčių.

Nežinia, ar kad renginio viešnios – abi Irenos – tokios malonios buvo, su dideliu užsidegimu ir meile kalbėjo, ar  kad aplinka neįprasta, o ir tema labai aktuali buvo, bet paskaita greitai  perėjo į pokalbį ir diskusijas. Dalyviams kilo daug klausimų, įvairių pastebėjimų. O svarbiausia – ar sveika, kai deriname tarpusavy lyg ir nederančius produktus? Bet paskaitą skaičiusi I. Majuvienė įsitikinusi, kad  gomurį retkarčiais verta palepinti neįprastais skoniais, nei kasdien skrandį perpildyti maistu. Juk ne paslaptis, kad mūsų sąmonėje vis dar gyvas supratimas, jog šventinis stalas turi linkti nuo valgių….

Ir nebuvo nei vieno nuobodžiaujančio dalyvio, mat nuo pirmos renginio minutės visi be perstojo „valgė akimis“. Ir, pasirodo, gerai darė, mat viešnia patikino, kad kiekvienas prisėdimas prie vaišių stalo ir turi prasidėti nuo valgymo akimis.

Na, o akims čia tikrai buvo ką veikti! Mat prie stalo ruošimo prisidėjo visi kaip kas mokėjo. Tiesą sakant, dalyvių atsineštos vaišės tikrai pasižymėjo įvairove: salotos, mišrainės, sumuštiniai, kepiniai, vaisiai.  O štai viešnių paruoštos vaišės akį traukte traukė ne tik savo įvairove, bet ir profesionalia serviruote: ant blizgančių lyg veidrodis padėklų buvo išdėlioti jų pačių pagaminti saldainiai, o kiekvienas jų buvo įsisupęs į specialiai tam skirtas popierines formeles. Ne mažiau visus viliojo ir maistiniai krepšeliai su šelmiškai kyšančia salotos garbana, o jų viduje esančias džiovintas smulkintas slyvas slėpė smulkiai tarkuotas sūris su padažu iš majonezo, pomidorų pastos su česnakais. Neliko nuskriausti ir kitokio maisto mėgėjai: renginio viešnios pateikė keletą puošybos fragmentų mėsos, žuvies patiekalams. Net sunku buvo patikėti, kad tam grožiui sukurti moterims prireikė tik pomidoro, morkos, porų, kurie akimirksniu virto raudona rože, vešlia lapų laja ar nerūpestingai numesta plunksna.

Kūrybingumu ir fantazija Irena  Majuvienė spinduliavo iki paskutinės renginio minutės: kai imta ragauti patiekalus, viešnia pateikė  dalyviams užduotį – pasakyti, iš ko pagaminti jos pasiūlyti saldainiai? O stengtis vertėjo, nes  teisingai atsakiusysis galėjo tapti profesinės mokyklos garbės svečiu. Ir kokių tik spėliojimų nebuvo: iš ananasų, riešutų, meliono… Pagaliau Vidai Krenciuvienei pasisekė atsakyti teisingai, o nuo  atsakymo kai kurių  dalyvių ir veidai ištįso, pasirodo saldainiai pagaminti iš virtų bulvių.

Viešnios pasidžiaugė dalyvių atsineštomis vaišėmis. Savitu skoniu pasižymėjo B. Micienės paruoštas sumuštinis, kurį ji pati įvardijo kaip ,, vitaminų bomba‘‘. O tokią „bombą“ neprošal būtų kiekvienam pasigaminti  šaltuoju metų laiku, nes ji ir sušildys, ir nuo virusų apsaugos: duoną užtepkite sviestu, uždėkite mėsos vyniotinio, užtepkite mišiniu iš morkų, svarainių ir česnakų (visų trijų imkite lygiomis dalimis), pridėkite krapų, petražolių, pipirų ir druskos. Skanaus!

Neskubėjome skirstytis, dalijomės įspūdžiais, sava patirtimi bei patiekalų receptais. Nei vienas dalyvis neišėjo tuščiomis: kas išsirinko sau širdžiai mielą papuošalą iš  Zitos  Macienės darbų parodos, kas kalėdinį vainiką, pintą kūrybingų  VšĮ TRPMC mokinių.

Bet visų svarbiausia – kiekvienas savo širdyje išsinešėm artėjančių švenčių šviesos, gerumo ir grožio. Reikalingi tokie renginiai, kur gali sutikti žmonių, tokių kaip mūsų dvi Irenos, kurie ne tik kuria  grožį, bet ir sugeba tuo uždegti kitus. Taip to gėrio kruopelę prie kruopelės ir nereiks skųstis  žmonių susvetimėjimu, empatijos stoka. Anot  Lauros Remeikienės dainos žodžių : ,, ir pražys žiedai gerumo ant spygliuoto rožės krūmo…‘‘

Lida Šetikienė

TĖVAMS

EGZAMINAI

PAGALBA

KIEKVIENO MĖNESIO PASKUTINIS PENKTADIENIS - TĖVŲ DIENA. GALITE LANKYTIS PAMOKOSE, PASIKALBĖTI SU MOKYTOJAIS APIE JŪSŲ VAIKŲ GEBĖJIMUS DALYKŲ PAMOKOSE; SUSITIKTI SU GRUPĖS VADOVU.

UGDYMAS KARJERAI


ARCHYVAS
APKLAUSA